Fortuna    NK B aspiranten 2002

UITSLAGEN

DFD B1 - Fortuna B1    3-8
PKC B1 - Fortuna B1    2-5
Fortuna B1 - De Meeuwen B1    7-3
        
Finale
KCC B1 - Fortuna B1
  
7-6
(n.v.)
        
Dames     Heren     Trainers/coaches
Lisette van den Bergh     Bram Bloemert     Arline Preuninger
Fleur van Heuven     Bob Schoenmaker     Joost Preuninger
Cindy van Eijk     Kari Smiers    
Nathalie de Vreede     Rick van der Blink    
Denise Hom        

 

 

 

Verslag Peter Boes
Afgelopen zaterdag stond voor Fortuna B1 het NK B-aspiranten op het programma. Dit jaar was het lekker dichtbij, want onze ‘s Gravenzandse vrienden van ONDO hadden de organisatie van dit evenement toegewezen gekregen. En het moet gezegd, zij kweten zich uitstekend van hun taak. Een meer dan fraaie kantine, twee schitterende kunstgrasvelden, mooi weer, een luchtkussen voor de kleintjes, extra bierstandjes voor de wat grotere en uitstekende faciliteiten voor de deelnemende teams. Kortom, een prima organisatie van ONDO.

Voor Fortuna B1 ging de voorronde qua uitslagen van een leien dakje. Allereerst stond de wedstrijd tegen de vertegenwoordiger van het district Noord, DFD uit Oenkerk, op het programma. Deze vereniging is in het bezit van een talentvolle jeugdafdeling en zijn zowel bij de C- als bij de B-aspiranten regelmatig op een NK te bewonderen. Helaas voor de sympathieke friezen komen ze voor het hoogste niveau van Nederland tekort, waardoor ze eigenlijk op een NK nooit een rol van grote betekenis spelen. Fortuna B1 kende binnen de minuut al een comfortabele 0-2 voorsprong en wist deze ploeg uiteindelijk eenvoudig met 3-8 te verslaan.
De volgende tegenstander, PKC/CaféBar uit Papendrecht, was op papier ook een tegenstander waartegen aan het doelsaldo gewerkt kon gaan worden. Deze wedstrijd werd echter maar moeizaam met 5-2 gewonnen en daarnaast moest Bob Schoenmaker geblesseerd het veld verlaten. Kopzorgen derhalve voor de coaches Joost en Arline Preuninger. De winnaar van de laatste poulewedstrijd, tegen De Meeuwen uit Putten, zou zich uiteindelijk plaatsen voor de finale. In deze wedstrijd liet Fortuna B1 haar beste korfbal zien en met name Nathalie de Vreede dreef met talloze onderscheppingen haar tegenstandster tot wanhoop. Geen moment kwam Fortuna in de problemen en De Meeuwen werden eenvoudig aan de kant geschoven. Het blessure-leed nam in deze wedstrijd echter nog grotere vormen aan, want nu moest ook Lisette van der Bergh met een ernstige enkelblessure het veld ruimen. Zij werd overigens door Sanne Heemskerk zowel in deze wedstrijd als in de finale uitstekend vervangen. Ook een aantal andere spelers liepen, mede door de warmte, op hun laatste benen en vertoonden in de slotfase tegen De Meeuwen duidelijke tekenen van vermoeidheid.

 

In de andere poule leek KCC/Van Santen uit Capelle a/d IJssel zich in de wedstrijd tegen DVO (Bennekom) eenvoudig te plaatsen voor de finale. Binnen 10 minuten stond er een 4-0 stand op het bord. De Bennekommers vochten zich echter knap terug en kwamen vlak voor tijd zelfs op 4-4. Met meer geluk dan wijsheid hield KCC in de slotfase stand en aan dit gelijkspel had KCC/Van Santen voldoende om zich te plaatsen voor de finale.
Voor de finale begon was al duidelijk dat de fysiek sterkste ploeg de wedstrijd waarschijnlijk zou gaan winnen. Fortuna B1 speelde in de eerste helft niet scherp genoeg om KCC/Van Santen echt in de problemen te brengen. Een doorloopbal van Rick was voor Fortuna in de eerste helft het enige wapenfeit. Ook KCC kon hier echter niet van profiteren. De 2-1 achterstand bij rust bood nog alle mogelijkheden. Toen was Bob, die het toch nog probeerde in de finale maar teveel last bleef houden van zijn spierblessure, inmiddels al vervangen voor Joost Brouwer. Hij liet tegen De Meeuwen al een prima invalbeurt noteren en ook in de finale kreeg hij in de cruciale fase een strafworp mee. Fortuna kwam bij 4-4 langszij en toen vlak voor tijd Rick via een strafworp 4-5 aantekende leek de wedstrijd toch nog in Delfts voordeel beslist te worden. Dom balverlies aan Fortuna-zijde bood KCC echter in de slotminuut de gelegenheid om via een afstandschot een verlenging uit het vuur te slepen. In de verlenging ging het kaarsje bij Fortuna langzaam uit. Na een 6-5 achterstand wist Fortuna de stand nog wel gelijk te trekken, maar direct daarop werd het alweer 7-6. Tegen het einde van de verlenging kreeg Cindy van Eijk vanaf de strafworpstip nog de kans om een strafworpenserie uit het vuur te slepen, maar zij miste en ook een treffer van Denise Hom werd in de slotseconde nog afgekeurd wegens vermeend lopen.

KCC/Van Santen werd dus uiteindelijk Nederlands Kampioen en dit was gezien het verloop van de finale, waarin KCC vrijwel steeds een voorsprong kende, zeker verdiend. Voor een aantal spelers van de B1 was dit het laatste jeugd-NK omdat zij volgend jaar doorstromen naar de junioren. De achterblijvers krijgen ongetwijfeld volgend jaar weer een kans en laten we hopen dat het laatste kleine stapje naar de titel dan wel gezet kan worden.

Peter Boes